Ako si vybrať polykarbonátové dosky


NA PRÍSTREŠOK, PERGOLU, ALEBO ALTÁNOK

Hľadáte materiál na zastrešenie, alebo ste rozhodnutý pre použitie polykarbonátových dosiek na prekrytie prístrešku, pergoly, altánku?
V tomto článku podávame stručné informácie, ktoré vám pomôžu pri výbere polykarbonátových dosiek na stavbu zastrešenia okolo domu a záhrady, aby ste si mohli dlho a spokojne užívať investované peniaze.

Výber dosiek je vždy kompromisom, pri ktorom treba prihliadať na viacero faktorov.
Účel stavby, orientácia stavby v rámci svetových strán, či plánujete zastrešený priestor uzavrieť, vzhľad a v neposlednom rade rozpočet, s ktorým môžete narábať. Toto všetko sú témy, s ktorými sa stretávame pri rozhovoroch so zákazníkmi o výbere najvhodnejšieho materiálu na stavbu prístrešku.

VÝBER FARBY

Účel stavby a funkčnosť idú ruka v ruke. Strecha nám slúži na ochranu pred dažďom a poveternostnými vplyvmi. Pergola pripojená ku domu chráni časť fasády a okná. Umožní púšťať do interiéru čerstvý vzduch aj v nepriaznivom počasí. Zastrešenie bežnou krytinou však uberá svetlo prenikajúce do interiéru.
Svetlopriepustnosť polykarbonátových dosiek je v tomto prípade výhodou. Výberom vhodného sfarbenia dosiek dokážete ovplyvniť množstvo svetla prenikajúce do interiéru a intenzitu prehrievania zastrešeného priestoru.
Pri orientácií zastrešenia na juh, juhozápad a západ je vhodné voliť bronzové, alebo šedé sfarbenie, prípadne variantu sfarbenia SolarControl. Tieto odtiene vás do určitej miery ochránia pred horúcim slnkom v letných mesiacoch. Zároveň zachovajú primeraný prienik svetla do interiéru. Na zastrešenia orientované v smere na východ, alebo sever je vhodné zvoliť číre, alebo opálové ( opál = mliečne biela ) farby.

Podrobné informácie o priepustnosti svetla nájdete v technických listoch, alebo v zjednodušenej podobe v článku KOMÔRKOVÉ, alebo PLNÉ DOSKY?

NOSNÁ KONŠTRUKCIA A VÝBER HRÚBKY POLYKARBONÁTOVÝCH DOSIEK

Voľba materiálu konštrukcie je otázkou vkusu. Môže byť postavená z dreva, ocele, hliníka, alebo nerezovej ocele. Pri stavbe nosnej konštrukcie nezabúdajte na jej nosnosť a s ňou súvisiacu bezpečnosť. Odporúčame návrh a stavbu konštrukcie zveriť odborníkom.


Optimálne riešenia konštrukcií
pod polykarbonátové dosky

Jednoduchá konštrukcia s krokvami 

Konštrukcia s krokvami a latovaním. Latovanie musí byť uložené tak aby bola jeho horná plocha v jednej rovine s krokvami.

Zvolená hrúbka dosiek ovplyvňuje rozloženie nosných prvkov konštrukcie. Potrebné parametre rozostupov nosných prvkov konštrukcie nájdete v technických listoch ku jednotlivým hrúbkam dosiek.
Výber vhodnej hrúbky a štruktúry plynie z plánovaného účelu využívania zastrešeného priestoru. Ak plánujete zastrešenie, ktoré bude na všetkých zvislých stranách otvorené dobrou voľbou sú komôrkové dosky s hrúbkou 8, 10 a 16 mm, alebo plné polykarbonátové dosky s hrúbkou 5 mm - 12 mm. V prípade, že plánujete uzavrieť celý zastrešený priestor odporúčame použiť dosky hrubé 16 mm – 32 mm, ktoré poskytujú lepšiu ochranu pred únikom tepla.

KOMÔRKOVÉ, ALEBO PLNÉ

Pri správnej montáži sú oba typy porovnateľné vo funkčnosti a životnosti prístrešku.
Plný polykarbonát je na pohlaď hladký. V čírom, bronzovom a šedom prevedení priehľadný. Je jasnou voľbou tam kde sa kladie priorita na priehľadnosť, a eleganciu.
Často môže byť pre svoju nízku hmotnosť a úplnú nerozbitnosť vhodnou alternatívou k použitiu skla.

Komôrkové dosky víťazia nižším finančným nákladom. Keďže sú duté, sú ľahšie a niekoľko násobne lacnejšie ako plné dosky. Ako už bolo spomenuté prinášajú so sebou výhodu tepelnoizolačných vlastností.

DÔLEŽITÁ JE SPRÁVNA MONTÁŽ

Na záver stručne o najčastejších neduhoch spojených s polykarbonátovými doskami. Často sa stretávame s otázkou "A nebude to pukať?" Akustické pukanie polykarbonátových dosiek je jasným príznakom nesprávnej montáže. Ak pri montáži použijete všetky odporúčané montážne prvky ( gumené tesnenia, prítlačné lišty... ) k akustickému pukaniu strechy z polykarbonátu bude dochádzať iba výnimočne. Mierne zvuky sa môžu ozvať iba pri extrémne rýchlych zmenách teploty. Za bežného dňa a vo večerných hodinách po západe slnka sa zo strechy so správne namontovanými polykarbonátovými doskami žiadne zvuky neozývajú.
Znečistenie a zčernanie komôrkových polykarbonátových dosiek sa najčastejšie objaví ak nie sú konce dosiek zalepené vhodnou uzatváracou páskou. Ak komôrky nie sú chránené vnikajú do nich nečistoty, ktoré sú živnou pôdou pre rast pliesní a rias. Ochrane komôrok polykarbonátových dosiek sme venovali samostaný článok AKO DLHODOBO UDRŽAŤ POLYKARBONATOVÉ KOMOROVÉ DOSKY NA VAŠEJ PERGOLE ČISTÉ A ČÍRE.

Kontakt

Zátišie 1, 831 03 Bratislava
Slovenská republika

+421 2 444 543 61
+421 903 906 385
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.